Het paard is jouw spiegel.

Hoe gaat een sessie paardencoaching?

Voordat we gaan beginnen hebben we kort telefonisch contact. Dit natuurlijk om een datum en tijd te prikken en om even bij elkaar af te stemmen wat we van elkaar verwachten. Met de gegevens die ik op dat moment van jou heb gekregen maak ik  het coach contract, zoals hieronder beschreven. 


Stap 1: Kennismaking en coachvraag

Nadat we een afspraak hebben gemaakt, ontmoeten we elkaar op de locatie waar ik coach. We maken kennis, ik vertel je wat over de locatie en het paard waar we mee gaan werken en gaan we in gesprek over je coachvraag. Mocht je die nog niet duidelijk hebben voor jezelf, dan help ik je om tot een goede vraag te komen.  


Stap 2: Kennismaken met de paarden

Daarna gaan we echt kennismaken met de paarden zodat jij aan de paarden kunt wennen en zij aan jou. Ondertussen praten wij verder over jouw coachvraag. Daarna nemen we het paard mee naar buiten om aan het werk te gaan met jouw vraag.


Stap 3: Aan de slag!

Daarna gaan we aan de slag  met je coachvraag. Afhankelijk van je vraag doen we een of meerdere oefeningen om het antwoord op jouw vraag te vinden. Door het teamwerk tussen jou, mij en het paard, kom je zelf tot inzichten waar je mee verder kunt. 


Stap 4: Nabespreking

Na afloop bespreken we hoe de sessie is verlopen, welke inzichten je hebt gekregen en wat je volgende stappen zijn. In totaal zal de hele sessie een uur tot 1,5 uur duren. 


Coachovereenkomst
Ik werk met een coachovereenkomst. Daarin verwerk ik de afspraken die we samen maken, waar we de coaching afspreken en wanneer. Ik beschrijf waar je aan wil werken en hoeveel sessies we daarvoor afspreken. Ook de manier van werken heb ik daarin vast gelegd. In de overeenkomst staat ook dat het jouw proces is, en dat ik werk op basis van gelijkwaardigheid. Natuurlijk ontbreekt de vertrouwelijke behandeling in deze overeenkomst niet. 


Voorbeelden

Voorbeelden die tijdens een sessie zijn gebeurd om een indruk te geven hoe de coaching zou kunnen werken. Uiteraard is elk persoon anders, en dus ook elke sessie. Je loopt je eigen pad, en het paard reageert daarop.


Bij een sessie waarbij de coachee aangeeft steeds over haar eigen grenzen heen te gaan, tekent ze haar grens in de bak. Samen met de pony wil ze over de grens heen gaan. Maar zij loopt er overheen en de pony zet geen stap over de grens. Uiteindelijk komt ze op de oplossing voor haar. Eerder aangeven dat ze haar grens aan het bereiken is, zodat ze nog kans heeft om te stoppen. Dat werkte heel goed voor haar, ze gaat veel minder vaak over haar grens heen.


Een ander voorbeeld is dat het paard ineens begint met galopperen en niet meer stopt. Bij het onderwerp dat we aan het bespreken waren. paste dat helemaal niet (ik snapte er niets van). Het was ook gedrag van het paard wat ook niet bij het paard paste. Bij navraag bij de coachee bleek dat het paard precies liet zien wat de coachee altijd doet....... WEGLOPEN. Dat opende haar ogen, en daar is ze mee aan de gang gegaan. 


En tot slotte iemand die staat te vertellen dat hij het liefst onzichtbaar is. Op dat moment komt het "grote" paard tussen ons in staan. Daarbij zagen we elkaar niet meer en was de coachee dus ook meteen "onzichtbaar".  Bij het vervolg van het gesprek bleek onzichtbaar toch ook niet de oplossing te zijn voor de coachee, want dat praat echt heel vervelend. Hij is gaan zoeken naar een oplossing die wel voor hem bleek te werken.